ÄLKÄÄ KOSKAAN KERTOKO KENELLEKÄÄN MITÄÄN /M

 J. D. Salingerin Sieppari ruispellossa on vuonna 1951 julkaistu yhdysvaltalainen romaani. Kirja kertoo 16-vuotiaasta Holden Caulfieldista, joka opiskelee Penceyn poikakoulussa. Holden erotetaan Penceystä, jolloin hän päättää lähteä New Yorkiin sen sijaan, että menisi kotiin. Suurimman osan kirjasta Holden seikkailee New Yorkissa, jossa hän tapaaa monia vanhoja tuttavuuksia sekä myös joitakin uusia kasvoja. Vaikka kirjassa on jonkinlainen juoni, perustuu kirjan kerronta pääosin Holdenin ajatuksiin.


Romaanista erityisen tekee sen omanlainen kerronta, sillä romaani on kirjoitettu pitkälti puhekielellä ja sisältää monia slangisanoja. Tämä tyyli sopii kuitenkin kirjalle todella hyvin, sillä tarina on tavallaan Holdenin omaa kertomusta oman elämänsä tapahtumista. Kirjalle sopii siis tällainen kerronta, joka vastaa Holdenin omaa puhetapaa.


Kirja sisältää paljon toistoa. Holden toistaa joitakin lauseita ja sanontoja kirjan aikana useaan kertaan. Tällaisia ovat muun muassa sanonta “et cetera” sekä “mitä lyödään vetoa”. Lisäksi tarinassa toistuu henkilö nimeltä Jane useasti, vaikka häntä ei koskaan tavattukaan. Holden puhuu Janesta useasti ja pohtii tälle soittamista, mutta ei koskaan päädy tekemään mitää. Tämä Janen koko ajan esille tuominen antaa sellaisen kuvan, että Jane tullaan tapaamaan, mutta Holden ei kuitenkaan koskaan ota tähän yhteyttä. 


Holden osoittaa vihaansa monia asioita kohtaan kirjan aikana, kuten esimerkiksi elokuvia kohtaan. Hän miettii, että miten ihmeessä joku voi käydä päivittäin katsomassa elokuvia. Myöhemmin hän kuitenkin kumoaa tämän väitteensä sillä, että menee itse elokuviin. Holden ajattelee näin monista asioista, mikä tekee hänen mielipiteistään melko ristiriitaisia. 


Pidin itse romaanin omalaatuisesta kerrontatyylistä ja se oli mielestäni helppolukuinen. Koin kuitenkin, että tarina oli hieman päämäärätön ja loppui yhtäkkiä, jolloin en saanut henkilöistä niin paljoa irti. En myöskään kokenut henkilöiden olevan sellaisia, joista olisin alkanut edes pidemmän ajan kuluttua välittämään. Sieppari ruispellossa on kuitenkin mielestäni kaiken kaikkiaan hyvä romaani.


//M


Kommentit

Suositut tekstit