Sivuraiteilla (taas vaihteeksi) /P

 Tällä kertaa meillä oli luettavan tälläinen Leena Landerin kirjoittama kirja Tummien perhosten koti. Tää kirja kertoo semmosesta pojasta nimeltä Juhani Johansson, joka on nuoruudessaan ollut huonoissa perheoloissa ja joutunut sitten tälläiselle työleirin omaiselle lastenkotiin eräälle saarelle. Tää kirja muistutti tosi paljon meidän aikasemmin lukemaa Rajatapaukset kirjaa, josta me ollaankin kaikki neljä kirjoitettu tähänkin blogiin kirjoitukset (Aikataulutettuja lasten hakkaamisia ja muita mukavia ihmiskokeita on mun teksti). Molemmissa kirjoissa päähenkilöt olivat lähteneet huonoista oloista, eivätkä olleet välttämättä kaikkein selväjärkisemmästä päästä, mutta päässeet kuitenkin parempiin oloihin lopulta.


Yksi samankaltaisuus, joka pisti mulle aika vahvasti silmään oli, että nää molemmat kirjat oli jota kuin samassa aikaskaalassa tuolla suurin piirtein 60-/70-luvulla. Tän takia mä aloin miettiä, että oliko orpojen meininki oikeesti tällästä, miten näissä kahdessa teoksessa sitä kuvataan, vai onko nää nyt oikeesti pelkkää fiktiota.


Yhdessä asiassa nää kaks kirjaa eroaa kyllä toisistaan, ja se on siinä, että tämä Tummien perhosten koti-kirja oli paljon siedettävämpi lukea kuin Rajatapaukset. Vaikkakin tääkin kirja oli jossain kohtaa hiukan epäselvä, eikä mulle ainakaan koskaan valjennut, kuoliko se vauva nyt vai ei, niin ei tää nyt yhtä sekavaksi mennyt kuin Rajatapaukset. Kun siinä kirjassa päähenkilö saattoi ampua ihan kiertoradalle ja joka kappaleessa miettiä ihan omiaan, niin tässä kirjassa ei nyt lähetty hyppimään niin pahasti asiasta toiseen ja pysyttiin jotakuinkin maankamaralla.


Ite tätä kirjaa lukiessa lähin joka kerta vähän sivuraiteille ja sen sijaan, että oisin juoneen keskittynyt, niin rupesin miettimään, että kuinkahan paljon koulukodit/lastenkodit on kehittynyt ja että voiskohan tällästä samanlaista työleiriä nykyään olla olemassa ja yms. Että jos ei muuta, niin ainakin tuo kirja herätti ajatuksia ja paljon kysymyksiä mietittäväksi.


Pakko kyllä sanoo, että tän teksti kirjoittaminen kesti kyl kaikkein pisimipään kaikista näistä teksteistä. Ei sen takii, et tää ois ollut nii pitkä tai et oisin hienostellu tän kanssa niin paljoa, vaan sen takia, että eksyin kaiken maailman nettisivuille ja dokumenttejä katselemaan, kun etsin lisätietoa lastenkodeista/koulukodeista ja kaikesta siihen enemmän ja vähemmän liittyvästä. Jos jotakuta kenties kiinnostaa enemmän, niin täs on muutama sivu, jolla mä kävin seikkailemassa:

sivu 1

sivu 2

sivu 3

sivu 4

sivu 5

sivu 6

sivu 7


//P

Kommentit

Suositut tekstit