Tuulen varjon monipuoliset henkilöt /M


(Juonipaljastuksia)

Espanjalaisen kirjailija Carlos Ruiz Zafónin Tuulen Varjo on fiktiivinen romaani, joka sijoittuu 1900-luvun puolivälin aikaiseen Barcelonaan. Tarinan keskiössä on Daniel Sempere, jonka kannalta tarinaa suurimmalta osalta kerrotaan. Daniel kiinnostuu Julián Caraxin kirjasta, joka on itse asiassa antanut nimensä Zafónin romaanille Tuulen Varjo. Daniel alkaa selvittämään Caraxin tarinaa ja päätyy monenlaisiin seikkailuihin. Kirjassa on muun muassa jännitystä, mysteerejä ja romantiikkaa. Tämä monipuolisuus tekee romaanista kiinnostavamman ja henkilöistä monipuolisempia.


Daniel on kirjan alussa vasta 10-vuotias, mutta hän kasvaa tarinan aikana iän lisääntyessä oppiessaan uusia asioita niin omastaan kuin myös Caraxin elämästä. Daniel on osittain hieman itsekäs, mutta kuitenkin välittää elämässään esiintyvistä ihmisistä. Jos hän päättää jotain, hän saattaa sen loppuun. Tämä huomataan siinä, että hän ei luovuta Caraxin mysteerin selvittämistä. Tarinassa myös Danielin isällä on rooli, sillä hän tavallaan aloittaa tämän mysteerien selvittämisen viemällä Danielin Unohdettujen kirjojen hautausmaalle. Danielin ja hänen isänsä suhde on melko monimutkainen, mutta vastoinkäymisistä huolimatta he kuitenkin osoittavat välittämistä toisiaan kohtaan.


Suuressa osassa Danielin elämässä sekä Caraxin etsimisessä on Fermín. Tämä suorasanainen mies on elämää nähnyt ja pitkään kodittomana elänyt henkilö, joka tekee tarinasta kaiken synkkyyden ja mysteerien ratkomisen keskellä myös hauskan ja kiinnostavamman. Fermínin tarinaa ei esitelty romaanissa kovin paljon, mutta hänen elämän kokemuksestaan oli hyvinkin paljon apua Danielin kasvamisessa ihmisenä. Danielin isä päättää ottaa Fermínin luokseen asumaan, jotta hän ei joutuisi olemaan enää kodittomana. Kun Fermín asuu Danielin kanssa, heistä tulee hyvät ystävät ja heidän välilleen muodostuu suhde, jossa molemmat välittävät toisistaan paljon.


Julián Caraxilla on myös erittäin suuri osa tarinassa, sillä hän on kirjoittanut Danielin itselleen Unohdettujen kirjojen hautausmaalta ottaman kirjan, Tuulen varjon. Tarina pitkälti kietoutuu Julián Caraxin ympärille. Tarinan edetessä Caraxin tarina aukeaa monien eri sivuhenkilöiden toimesta, jolloin esitellään myös henkilöitä Caraxin menneisyydestä. Caraxin menneisyyden tärkeimmäksi henkilöksi osoittautuu Penélope, johon Carax rakastuu. Heidän rakkaussuhteensa on kuitenkin tuhoon tuomittu, sillä he ovat tietämättään sisarukset. Penélope kokee kohtalokkaan kuolemaan synnyttäessään hänen ja Caraxin kuolleen lapsen, Davidin. Carax ei saa kirjan lopussakaan tietää olleensa Penélopelle sukua.


Danielin ja Julián Caraxin tarinat kietoutuvat hyvin yhteen. Tarinat osoittautuvat melko samanlaisiksi: Carax kirjoittaa kirjan, jota Daniel lähtee tutkimaan. Daniel on niin kiinnostunut Caraxista ja tämän elämästä, että hän päätyy antamaan Beatrizin kanssa saamalleen lapselle nimeksi Julián. Danielin ja Caraxin tulevaisuutta ei kirjassa kummemmin avata, mutta toivottavasti ainakaan Caraxin tarinaa ei jätetä sarjan seuraavissa osissa unholaan.


//M

Kommentit

Suositut tekstit